چگونه در تعمیرات دستگاه جوش اینورتر حرفهای شویم؟
چگونه در تعمیرات دستگاه جوش اینورتر حرفهای شویم؟
به زبان ساده، اینورتر یک دستگاه الکترونیکی است که جریان dc را توسط ترانسفورمر مناسب به جریان ac در هر سطح ولتاژ و هر فرکانسی تبدیل کند و اساس کار آن هم بر پایه سوئیچزنی است. درواقع میتوان گفت که دستگاه جوش اینورتری، ابتدا توسط یک رکتیفایر، برق ورودی تکفاز یا سه فاز مثلا 220 ولت Ac با فرکانس 50 Hz را به برق تقریبا dc تبدیل میکند، سپس از یک فیلتر خازنی عبور داده تا ریپل جریان گرفته شود و به یک جریان کاملا dc برسیم.
در قسمت بعد ترانزیستور دو قطبی اثر میدان IGBT توسط مدار سوئیچینگ قطع و وصل شده و در نتیجه به یک ولتاژ AC زیاد و یک جریان کم میرسیم. در این مرحله به علت فرکانس سوئیچینگ بالا فرکانس ولتاژ و جریان خروجی افزایش مییابد. ما برای جوشکاری نیاز به یک جریان DC خیلی زیاد با یک سطح ولتاژ پایین داریم، بنابراین برای رسیدن به این هدف میبایست 2 کار را انجام دهیم. ابتدا باید ولتاژ را کم و جریان را افزایش دهیم. برای این منظور نیاز است از یک ترانسفورماتور با هسته فریت استفاده کنیم. چون فرکانس جریان ورودی بسیار بالاست و ترانسفورماتورهای معمولی سریعا به اشباع رفته و نمیتوانند عمل تبدیل را برای ما انجام دهند. با این کار به یک ولتاژ بسیار پایین با جریان زیاد AC میرسیم که در نهایت توسط یک رکتیفایر به ولتاژ و جریان DC با خصوصیات گفته شده خواهیم رسید .
مطالب مرتبط: آموزش جوشکاری برای مهاجرت به اتریش
اساس کار دستگاههای جوش اینورتر چگونه است؟
اساس کار تمام دستگاههای جوش اینورتری شبیه به سیکل توضیح داده شده در بالاست با این تفاوت که دائما از ولتاژ و جریان خروجی نمونه گرفته میشود تا متناسب با بار خروجی پهنای پالس خروجی PWM فرکانس کاری سوئیچینگ IGBT تغییر کند تا همیشه یک ولتاژ و جریان ثابت و پایدار داشته باشیم.
اگر بخواهیم خورندگی سطحی و عمقی متعادل داشته باشیم، باید پهنای پالس یا duty cycle 50% در نظر بگیریم. در واقع زمانی که دستگاه جوش روی این گزینه تنظیم میشود، با فیدبکی که سیستم از خروجی میگیرد، همیشه این مقدار را طوری تنظیم میکند که برابر باشد. اگر بخواهیم خورندگی عمفی بیشتری نسبت به خورندگی سطحی داشته باشیم، با تنظیم دستگاه جوش مدار قسمت سوئیچینگ پهنای پالس مثبت را کمتر از قسمت منفی میکند تا خورندگی عمقی افزایش یابد. برای افزایش خورندگی سطحی هم به همین صورت اقدام میکند.
تفاوت دستگاه جوش اینورتر و دستگاه قدیمی چیست؟
در حالت کلی تفاوت عمده عملکرد دستگاههای جوش اینورتر با دستگاههای جوش قدیمی در نحوه تبدیل جریان متناوب ورودی به جریان (DC) خروجی است. به دلیل تکنولوژی جدیدی که در ساختار دستگاههای جوش اینورتر مورد استفاده قرار میگیرد، هزینه تولید آنها بسیار کمتر از دستگاههای پیشین تمام شده و باعث صرفهجویی در هزینه تولید دستگاه میشود. به علاوه دستگاههای جوش اینورتر در مقایسه با دستگاههای جوش پیشین دارای وزن کمتر و قدرت جوش مستحکمتر و یکنواختتری هستند.
مزایای دستگاه جوش اینورتر نسبت به دستگاههای قدیمیتر چیست؟
از مزایای جوشکاری با دستگاههای اینورتری میتوان گفت که در دستگاههای جوش اینورتری به علت اینکه در هر لحظه از خروجی نمونه گرفته میشود، یک ولتاژ و جریان ثابت و پایدار وجود دارد که موجب افزایش كيفيت جوشكاری میشود. همچنین دستگاههای جوش قدیمی از ترانسهای بزرگ استفاده میکردند که خود موجب افزایش وزن دستگاه و گرانتر شدن آن میشد.
از طرفی در دستگاههای قدیمی برای اینکه به راندمان بالاتری دست پیدا کنند، میبایست ترانسفورماتور را بزرگتر در نظر بگیرند که با این کار مقاومت سیمپیچ هسته بزرگتر و به تبع آن تلفات هسته بیشتر میشود. به دلایل اشباع و گرمای زیاد این ترانسفورماتورها راندمان آنها کمتر از 50 درصد است.
مطالب مرتبط: آموزش جوشکاری فلزات رنگی
نکته دیگر اینکه دستگاههای جوش اینورتری از وزن بسیار پایینتری در حدود 5 تا 10 کیلوگرم برخوردار هستند، در حالی که دستگاههای جوش ترانسفورماتوری تقریبا بیشتر از 50 کیلوگرم وزن دارند. از آنجا که راندمان دستگاههای جوش اینورتری در حدود 80 تا 90 درصد است، در برابر اتصال کوتاه و اضافه بار به شدت حفاظت شده هستند. با این دستگاهها ضربههای وارده به شبکه برق به شدت کم شده و خسارتهای وارده به شبکه بالا دستی تقریبا از بین رفته است.
اهمیت آموزش تعمیرات دستگاه جوش اینورتر
زمان بسیار زیادی طول کشید تا انسان توانست فلزات را به هم دیگر متصل کند. این اتصال فلزات به هم جوش فلزات نامیده شد و دستگاهی که باعث این اتصال بود را دستگاه جوش یا دستگاه جوشکاری نامیدند. برای اینکه این عمل به درستی انجام پذیرد و این فلزات از هم جدا نشوند، باید خواص هر یک از فلزات مد نظر برای جوش را دانست و بر اساس آن تصمیم گرفت که چگونه میتوان دو فلز را به یکدیگر جوش داد. این کار معمولا با قوس الکتریکی و الکترود روپوشدار انجام میپذیرد.
مطالب مرتبط: آموزش بازرسی جوش
کسانی که جوشکاری فلزات را بلدند، میدانند که قوس الکتریکی چگونه تشکیل میشود و جریان الکتریسیته مناسب برای جوش کاری قوسی کدامند. همچنین پارامترهای مختلف در انواع مختلف جوش چه جوشکاری به وسیله الکترود ذغالی و چه جوشکاری با الکترود فلزی چه تفاوتهایی با یکدیگر دارند.
خیلی سال است که استفاده از الکترودهای ذغالی منسوخ شده و از الکترود فلزی برای جوش دو فلز استفاده میشود؛ علت آن بهبود پایداری قوس و کیقیت جوش در این الکترودهای روپوشدار است که کاربرد آن هر روز و هر روز گسترش پیدا کرد تا جایی که کلیه جوشکاریها در هوای آزاد، در ساختمانهای با اسکلت فلزی، ساخت پلها، هواپیماها، کشتیسازی، ساخت دکلهای نفتی، قالبهای بتن، دکلهای مخابرات، جوشکاری و اتصال لولههای انتقال نفت و گاز و هزاران هزار کاربرد دیگر را از جوشکاری و الکترود روپوشدار آن شاهد هستیم.
مطالب مرتبط: آموزش جوشکاری CO2
امروز به دلیل سنگینی دستگاههای جوش قدیمی و همچنین گران بودن آنها، دستگاههای جوش جدیدی با نام دستگاه جوش اینورتر ساخته و پرداخته شدهاند که هم به سادگی قابل حمل هستند و وزنی بین سه تا هشت کیلوگرم دارند و هم با قیمتی مناسب، برای استفاده در کارگاههای کوچک و کارهای غیردائمی بسیار راهگشا به شمار میروند.
چطور در تعمیر دستگاه جوش اینورتر حرفهای شویم؟
استفاده خیلی زیاد از دستگاههای جوش اینورتر باعث شده که نیاز به تعمیر بالایی را ایجاد کنند. اینجاست که آموزشگاههای مختلف با برگزاری دوره آموزش تعمیرات دستگاه جوش اینورتر گام موثری را در کارآفرینی و ایجاد اشتغال برای علاقمندان به این حوزه برداشتهاند. بعد از گذراندن این دوره، کارورزان خواهند توانست تعمیرات دستگاههای جوش اینورتر و رکتی فایر را انجام دهند.
مطالب مرتبط: دوره آموزش جوشکاری آرگون
عیبیابی دستگاههای جوش اینورتر به دلیل بهرهبری از سیستمهای الکترونیکی، کار سادهای نیست، زیرا تعداد قطعات زیادی برای به دست آوردن جریان جوش در سیستم به نسبت دیگر ابزارهای برقی و حتی دستگاه جوشهای سیمپیچ و رکتیفایر را دارد .درواقع سختی کار تعمیر دستگاههای اینورتر جوشکاری، عیبیابی آنهاست که بیشترین زمان را در اختیار میگیرد.
مشکلات فنی متداول در تعمیرات دستگاه جوش اینورتر
مشکلات فنی متداول در تعمیرات دستگاه جوش اینورتر شامل روشن نشدن دستگاه جوش اینورتر، روشن شدن چراغ چک یا چراغ oc دستگاه جوش، روشن شدن دستگاه در عین جوش ندادن دستگاه جوش، قطع شدن خروجی با اولین خال جوش، خاموش شدن دستگاه جوش با تک جوش اول کار، سوختگی ماسفتها و سوختگی igbt است.
معمولا برای یک عیبیابی موفق در تعمیر دستگاههای مختلف، داشتن علم مختص آن زمینه تعمیر مهم است. در زمینه کاری عیبیابی دستگاه جوش اینورتر، اولین نیاز علم الکترونیک است. آشنایی با علم الکترونیک کمک میکند بدانیم که چه قطعهای چه وظیفهای دارد و طبق وظیفه هر قطعه، دلیل اصلی اشکال به وجود آمده را بیابیم.
مطالب مرتبط: آموزش جوشکاری برق