مجتمع فنی تهران پایتخت
ثبت نام

قدرت پردازش گوشی های هوشمند همیشه در حال افزایش است. اما آنها هنوز از همتایان دسک تاپ خود عقب هستند؟ آیا فقط همان تکنولوژی نیست؟

بیایید بفهمیم تلفن هوشمند موجود در جیب شما قدرتمند است. این قدرت نسبت به مقدار زیادی از ابر رایانه هایی که اکنون از بین رفته اند و برخی دیگر از مدرن نیز قدرتمندتر است. واقعیت موجود دیگر این است که “تلفن همراه شما در مقایسه با همه ناسا در سال 1969 که دو فضانورد را روی ماه قرار داد ، قدرت رایانه بیشتری دارد.”

اما ریزپردازنده های مدرن گوشی های هوشمند هنوز از پردازش قدرتمند موجود در لپ تاپ یا دسکتاپ شما عقب هستند. اما آیا این همان فناوری نیست؟ بیایید نگاهی به تفاوت بین تلفن هوشمند و پردازنده دسک تاپ شما بیندازیم.

پردازنده گوشی های هوشمند در مقابل پردازنده های دسک تاپ

اعداد مشابه هستند ، و نام ها نیز مشابه هستند. پردازنده ها در دو کلاس موبایل و دسک تاپ قرار می گیرند.

ریزپردازنده های موبایل از اصطلاحات مشابه مشابه رایانه های رومیزی خود استفاده می کنند ، اما متفاوت هستند. علاوه بر این ، برچسب “تلفن همراه” کمی گمراه کننده است زیرا طیف گسترده ای از دستگاه ها را پوشش می دهد. تلفن های هوشمند ، لپ تاپ ها ، دستگاه های اینترنت اشیا (IoT) و موارد دیگر.

تولیدکنندگان مختلف نیز به بازارهای موبایل و دسک تاپ پاسخ می دهند و بسته به نوع سخت افزار تقسیم بندی بیشتری دارند. به عنوان مثال ، بازیگران بزرگ بازار تراشه های رومیزی ، اینتل و AMD ، حرف زیادی در بازار ریزپردازنده های تلفن های هوشمند ندارند. هر دو تولید کننده بخش های تلفن های هوشمند خود را فروختند و درمورد رقابت با کوالکام ، اپل ، سامسونگ و سایر غول های تولید تراشه موبایل تصمیم گرفتند.

شایعاتی درباره تراشه گوشی های هوشمند AMD برای دستگاه های 5G وجود دارد ، اما هنوز هم در زمان نوشتن این شایعات شایعات است. مدتی طولانی ، تراشه های اینتل اتم تعداد انگشت شماری از مدل های زنفون ایسوس را تأمین می کرد. با این حال ، برخلاف AMD ، اینتل برای توسعه تلفن های هوشمند 5G برنامه صفر دارد.

تفاوت پردازنده موبایل و پردازنده دسک تاپ

چند تفاوت اساسی بین پردازنده های گوشی های هوشمند و پردازنده های دسک تاپ وجود دارد. اینها بر موارد زیر تمرکز می کنند:

معماری CPU
مجموعه دستورالعمل معماری
قدرت و گرما
بیایید جزئیات بیشتری به این تفاوت های پردازنده نگاهی بیندازیم.


همچنین بخوانید: آموزش تعمیر لپ تاپ


1. معماری CPU: سیستم روی تراشه

وقتی صحبت از CPU دسک تاپ می شود ، همواره به آن سخت افزار خاص اشاره می کنیم. CPU رومیزی مغز رایانه است. وقتی صحبت از پردازنده مرکزی تلفن هوشمند است ، اصطلاح “پردازنده” بیشتر به معماری System on a Chip (SoC) اشاره دارد. بنابراین ، آنها چه تفاوتی دارند؟

خوب ، SoC یک تراشه است که می تواند از نظر اندازه متفاوت باشد ، که یک CPU ، یک GPU (واحد پردازش گرافیک ، یک جز component جداگانه دیگر PC) ، رادیوهای مختلف ، سنسورها ، لایه های امنیتی و ویژگی های دستگاه را در خود جای داده است. تولیدکنندگان تمام این ویژگی ها را در یک تراشه قرار می دهند.

تصویر زیر قابلیت های Exynos 990 SoC Samsung Galaxy S20 را نشان می دهد.

 

این خیلی مشت است ، که به قدرت زیادی نیاز دارد. حال ، در نظر بگیرید که همه آن اجزا hardware از اجزای سخت افزاری جداگانه در یک دسک تاپ هستند و ما می توانیم به بخش بعدی برویم.


اگر به دنبال شغلی پر درآمد هستید آموزش تعمیرات موبایل را از دست ندهید.


2. معماری مجموعه دستورالعمل ها: ARM در مقابل X86

دومین جنبه معماری پردازنده که باید در نظر گرفته شود ، طراحی کلی پردازنده است. اینتل مجوز طراحی پردازنده x86 خود را به AMD و VIA Technologies می دهد. AMD به خوبی شناخته شده است. آیا تا به حال درباره VIA چیزی شنیده اید؟

صرف نظر از این ، طراحی اینتل بر بازار پردازنده های دسک تاپ مسلط است. پردازنده های x86 برای توان محاسباتی سطح بالا طراحی شده اند که قادر به اجرای میلیون ها دستورالعمل هستند. و از آنجا که رایانه رومیزی شما مستقیماً از سوکت برق می گیرد ، پردازنده می تواند وحشی شود و در نتیجه دستگاه های قدرتمندتری ایجاد می شود (و همچنین گرمای بیشتری!).

تلفن های هوشمند متفاوت هستند. ARM اکثر پردازنده های گوشی های هوشمند را به تولیدکنندگانی مانند کوالکام ، اپل و غیره طراحی و مجوز می دهد. اما تفاوت اصلی در این است که می دانیم طراحی ریزپردازنده گوشی هوشمند ARM به جای قدرت کامل پردازنده دسک تاپ ، از عملکرد و دوام باتری سود می برد. در اینجا دلیل آن است.

پردازنده های ARM SoC از آنچه به عنوان محاسبه تنظیمات دستورالعمل کاهش یافته (RISC) معروف است استفاده می کنند. مجموعه دستورالعمل های RISC کوچکتر هستند ، برای پردازش به انرژی کمتری نیاز دارند و سریعاً کامل می شوند ، منابع سیستم را آزاد می کنند یا به دستگاه اجازه می دهند “صرفه جویی کند” در باتری.
پردازنده های Intel x86 از آنچه به عنوان مجموعه پیچیده دستورالعمل (CISC) معروف است استفاده می کنند. مجموعه دستورالعمل های CISC بسیار پیچیده تر هستند و رشته هایی را که شامل چندین دستورالعمل است به هم اضافه می کنند.
علاوه بر این ، تمام پردازنده های مدرن از چیزی معروف به میکرو کد استفاده می کنند.

Microcode نوعی کد داخلی CPU است که به پردازنده می گوید چه کارهایی را باید انجام دهد ، و عملیات را به حداقل دستورالعمل ها تقسیم می کند. اما میکرو کد در پردازنده های RISC نیز متفاوت عمل می کند. از آنجا که دستورالعملهای RISC در حال حاضر نسبتاً کوچک هستند ، تجزیه آنها به عملیات میکروکد کوچکتر سریعتر است.

3. نیرو و گرما

بازاریابی CPU به ما می گوید که باید تعداد هسته ها و سرعت کلاک پردازنده را بررسی کنیم. اما مقادیر پردازنده گوشی های هوشمند از دو جهت متفاوت هستند: اولاً با اندازه گیری پردازنده دسک تاپ ارتباطی ندارند و ثانیا به همین دلیل مقداری گمراه کننده هستند. مقادیر عددی جنبه مهم دیگر پردازنده های مرکزی تلفن های هوشمند را نشان نمی دهد: تولید برق در برابر اتلاف گرما.

وقتی پردازنده کار می کند ، گرما تولید می کند — مقدار زیادی از آن. پردازنده دسک تاپ با استفاده از فن یا هیت سینک گرما را دفع می کند. CPU تلفن هوشمند شما همان لوکس را ندارد. همچنین ، پردازنده های مرکزی گوشی های هوشمند در یک فضای محدود بسته بندی می شوند ، گاهی اوقات در جیب گرم شما ، کنار پای داغ شما ، در یک روز گرم … واقعاً گرم می شوند.

تولید کنندگان پردازنده های تلفن های هوشمند این را می دانند و به همین ترتیب سرعت کلی پردازنده را محدود می کنند. یک CPU رومیزی ممکن است سرعت دوام خود را تبلیغ کند ، در حالی که CPU تلفن هوشمند احتمالاً حداکثر ظرفیت نظری خود را تبلیغ می کند.

این مثال را بزنید. پردازنده مرکزی i7 اینتل تقریباً 65 وات گرما تولید می کند. پردازنده SoC مبتنی بر ARM فقط حدود 3W تولید می کند — حدود 22 برابر کمتر از تراشه اینتل. برای انصاف درمورد اینتل ، ما در حال مقایسه یک انگور با یک هندوانه هستیم. همانطور که انتظار دارید جدیدترین تراشه های Intel Atom (که برای دستگاه های تلفن همراه و تلفن های هوشمند طراحی شده اند) اتلاف حرارت بسیار بهتری دارند.

بنابراین ، از نظر تئوری ، ARM می تواند پردازنده های SoC تلفن های هوشمند را توسعه دهد که سرعت ساعت را بسیار افزایش می دهند – اما تلفن هوشمند و باتری آن بیش از حد گرم می شود و می میرد. و افراد خوب ARM واقعاً چنین چیزی را نمی خواهند.

تجربه دسک تاپ

در برخی موارد ، تلفن های هوشمند جایگزین راه حل های دسک تاپ و لپ تاپ می شوند. گوشی های اخیر به راحتی چند وظیفه ای دارند و همزمان چندین برنامه را اجرا می کنند. علاوه بر این ، محدوده گسترده برنامه های موجود در Android و iOS به این معنی است که یافتن برنامه های معادل دسک تاپ ساده است. بسیاری از برنامه های دسک تاپ مورد علاقه شما دارای معادل موبایل نیز هستند ، مانند Microsoft Word.

و سپس سیستم های اتصال متصل وجود دارد. Continuum با انتشار ویندوز 10 توسط مایکروسافت معرفی شد و به شما امکان می دهد تلفن هوشمند خود را به صفحه نمایش متصل کنید. به همین ترتیب ، DeX Docking Station سامسونگ به یک صفحه متصل می شود و نمایشگر تلفن هوشمند شما را آینه می کند.

در هر دو مورد ، می توانید تا حدودی به تلفن هوشمند خود به عنوان قطب بهره وری اعتماد کنید. با این حال ، کسانی که از نرم افزارهای سنگین استفاده می کنند ، همچنان به راه حل های دسک تاپ قدرتمندتری اعتماد خواهند کرد. اگر به نظر جالب می رسد ، انبوهی از سخت افزارهای جایگزین دسک تاپ نیز برای کمک به شما وجود دارد.

آیا پردازنده های تلفن های هوشمند همیشه با پردازنده های دسک تاپ مطابقت دارند؟

این در حال حاضر در برخی موارد اتفاق می افتد. آخرین نسل پردازنده های گوشی های هوشمند مانند Qualcomm 865+ که در IFA 2020 رونمایی شد ، از یک پردازنده هشت هسته ای قدرتمند با حداکثر سرعت پردازش 2.4GHz استفاده می کنند. همچنین جدیدترین پردازنده Exynos 1000 سامسونگ از طراحی هشت هسته ای با قدرت پردازش تا 2.73 گیگاهرتز بهره خواهد برد.

مسئله این است که پردازنده گوشی های هوشمند با محدودیت های مختلف پردازنده دسک تاپ روبرو هستند. کمبود نیرو و قدرت فوق الذکر در مقابل مسئله اتلاف گرما به این معنی است که پردازنده گوشی های هوشمند همیشه در مقایسه با پردازنده های دسکتاپ رنج می برند.

نکته کلیدی که باید به خاطر بسپارید این است که پردازنده های مرکزی تلفن های هوشمند و دسک تاپ انتظارات متفاوت و اهداف متفاوتی دارند. اندازه گیری دقیق آنها درمقابل یکدیگر به دلیل تفاوت فاحش در استفاده و همچنین تغییر مداوم بازار تلفن های هوشمند همیشه مفید نیست.


مطالب مرتبط:


 

برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!
[کل: 1 میانگین: 5]
hasan veisi
نویسنده: hasan veisi
تعداد نوشته ها:320

خلاصه از نویسنده: به عنوان یکی از اعضای تیم تهران پایتخت هستم

دیدگاه کاربران
0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله

0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
مقالات مشابه
© تمامی حقوق برای تهران پایتخت محفوظ میباشد.