معرفی کارت های ارتباطی plc
در این قسمت می خواهیم به یک جمع بندی از تعریف plc برسیم، همراهمان باشید.
Plc همان کنترل کننده منطقی و نرم افزاری که اطلاعات را به صورت باینری و عددی دریافت می کند و به پردازش آن ها بر اساس برنامه هایی که در حافظه دارد می پردازد.پس از پردازش، نتیجه آن را از طریق قسمت های خروجی به بخش های اجرا کننده دستور ارسال می کند.
از طریق مدار رابط، برنامه هایی که در کامپیوتر نوشته شده را به رله ها منتقل می کند و بر اساس برنامه plc به راه اندازی و کنترل دستگاه ها می پردازد.
بیشتر بدانید:
آموزش PLC در تهران پایتخت
محل هایی که از plc به صورت کاربردی و تاثیر گذار استفاده می شود شامل : کارخانه ها، در انواع دستگاه مثل اتوماسیون خطوط کارخانه ها، دستگاه های که در صنعت به کار گرفته می شوند، طراحی bms و برای تشکیل فرایند پیچیده و اتوماتیک.همانطور که در مقاله برایتان توضیح دادیم، plc ها از چند مشخصه اصلی تشکیل شده اند که از مهمترین آن ها می توان به این موارد اشاره کرد:چند ورودی و خروجی، تایمر، شمارنده، دیجیتال و آنالوگ، حافظه با قابلیت برنامه ریزی رله های کمکی، سرعت داشتن در عمل به دستورات که هر کارخانه تولید کننده plc، برای پی ال سی نرم افزار خاصی را تهیه می کند و پس از نصب نرم افزار رویسیستم کامپیوتری می توانید برنامه ای که مد نظر دارید را بنویسید و از کامپیوتر منتقل کنید. Plc ها پروسه کاری دارند که شامل: ورودی، پردازش و خروجی می باشد که سنسور،عامل های مکانیکی و کلید قطع و وصل زیر مجموعه ورودی ها می باشند.موتورها، لامپ و نمایشگر و رله و کنتاکتورها زیر مجموعه خروجی ها می باشند.
معرفی کارت های ارتباطی plc
تبادل سریع در اطلاعات و کنترل دقیق در plc از طریق پورت های ارتباطی صنعتی انجام می شود که این پورت ها موجب برقراری ارتباط با سایر دستگاه ها می باشد.
LED CPU:
روی CPU 6 عدد ال ای دی نصب شده است که تعداد آن ها با توجه به مدل CPU متفاوت خواهد بود.
- چراغ نارنجی رنگ، STOP می باشد که نشان دهنده عدم کار کردن دستگاه است
- Ø به این معنی که در این حالت هیچ سیگنال ورودی دریافت نمیشه و هیچ فرمانی هم برای خروجی انجام نمی شود.
- چراغ سبز رنگ RUN می باشد که به معنی در حال کار بودن CPU است، یعنی پردازنده در حال کار است و سیگنال خروجی تولید می شود و عملیات کنترلی در حال اجراست.
- FRCE: این کلمه بر گرفته از کلمه FORCE است و این LED زمانی روشن می شود که ورودی یا خروجی به طور نرم افزاری تغییر وضعیت بدهند.
- DC 5V: این LED به رنگ سبز می باشد و زمانی روشن می شود که تغذیه CPU برقرار باشد.
- BF(BUS FAULT): رنگ قرمز این ال ای دی نشان دهنده بروز خطا در شبکه می باشد.
- SF(SYSTEM FAULT): رنگ قرمز این ال ای دی به معنی بروز خطا چه نرم افزار و چه سخت افزار در سیستم می باشد. نکته ای که در این ال ای دی وجود دارد این است که زمانی که این چراغ روشن می شود CPU در حالت STOP می رود و فرآیند کنترل متوقف می شود.
کارت های ارتباطی چیست؟
همانطور که در مبحث قبل CPU تعریف شد این ماژول تنها مسئولیت پردازش سیگنال هارا بر عهده داردو به تنهایی توانایی ارتباط با محیط اطرف خود را ندارد، از همین رو برای ارتباط پردازنده و دنیای بیرون به رابط هایی نیاز است که این کار را انجام می دهند، این رابط ها که این کار را انجام می دهند همان کارت های ارتباطی هستند. منظور از ارتباط با دنیای بیرونذدریافت و انتقال اطلاعات بین CPU و دستگاه های خارجی است که می توانند سنسور یا محرک ها باشند.
کارت های ارتباطیplc چند نوع هستند؟
کارت های ارتباطی به دو دسته تقسیم می شوند:
- SM (SIGNAL MODULE): ماژول سیگنال و FM (FUNCTION MODULE) ماژول های تابعی. در ادامه به توضیح آن ها خواهیم پرداخت.
- SMیا سیگنال های ماژول
کاربرد این ماژول ها برای تبادل سیگنال ها بین CPUو محیط اطراف می باشد که خود به دو دسته کلی تقسیم می شود:
کارت های ورودی
این کارت ها وظیفه جمع کردن اطلاعات و سیگنال ها از محیط را دارند و پس از جمع آوری به CPU تحویل می دهند.
کارت های خروجی
بعد از اینکه CPU پردازش سیگنال های دریافتی را انجام داد، باید سیگنال های فرمان را به محرک های واقع در نیای بیرون منتقل کرد که برای انجام این کار باید از کارت های خروجی استفاده کرد. پس دقت کنید برای راه اندازی سیستم کنترلی به حداقل یک کارت ورودی و یک کارت خروجی نیاز و ضروری است.
نکته:
مواردی که در بالا گفته شد برای زمانی کاربرد دارد که CPUاز نوع کامپکت نباشد و اگر بود تعداد ورودی و خروجی برای پروسه مورد نظر کم باشد در این قسمت از مقاله به انواع سیگنال می پردازیم، در دنیای بیرون سیگنال ها به دو نوع آنالوگ و دیجیتال دسته بندی می شوند. در ادامه به توضیح مختصر هر یک می پردازیم.
سیگنال های دیجیتال
این دسته از سیگنال تنها دارای دو حالت قطع و وصل می باشند که برای انجام عملیات منطقی می توان از آن ها استفاده کرد.
یک منطقی چیست؟
به حالت قطع صفر منطقی و. حالت وصل، یک منطقی می گویند. توجه داشته باشید که ولتاژ کاری PLC از نوع 24 VDC است، پس مقدار 24 VDC معادل یک منطقی و صفر ولت نیز معادل صفر منطقی می باشد نکته ای که در این بخش وجود دارد، برای سیگنال های دیجیتال یک سطح آستانه تعریف می شود که اگر ولتاژ بالاتر از این سطح آستانه قرار گیرد، به عنوان یک منطقی محسوب می شود و در کمتر از سطح آستانه، صفر منطقی تلقی می گردد.
با انجام این تقسیم بندی CPU دیگر سردر گم نمی شود، به این دلیل که ممکن است در اثر یک حادثه سیستم دچار افت ولتاژ شود و به جای آنکه ولتاژ 24 V روی ورودی PLC قرار بگیرد ولتاژ 16 V حاضر شود در این صورت تشخیص CPU در زمینه صفر یا یک بودن منطقی با مشکل روبرو می شود ولی با استفاده از سطح آستانه این مشکل حل خواهد شد.
سیگنال های آنالوگ
این سیگنال ها بر خلاف سیگنال های دیجیتال می توانند که مقدار پیوسته به خود بگیرند
و در هر لحظه از زمان مقدار خاصی را دارا باشد. اکثر سیگنال های محیط اطراف از نوع
آنالوگ می باشند، مثل: سرعت، فشار، دما، فاصله و… .
سیگنال های آنالوگ در صنعت به 4 گروه عمده تقسیم می شوند:
- ولتاژی
- جریانی
- مقاومتی
- ترموکوپلی